Dana 24. i 25.09.2019. godine prof. dr Ranko Božičković, redovni profesor saobraćajnog fakulteta u Doboju, boravio je na Tehničkom Univerzitetu Mittelhessen (THM) u Friedbergu i u Hyundai Motor Group Europen Technical Center  u Russelsheimu – Frankfurtu u Njemačkoj. Boravak je organizovan u okviru projekta „Unapređenje visokog obrazovanja iz oblasti mehatronike vozila“, koji je vodilo Sveučilište u Mostaru (Fakultet strojarstva, računarstva i informatike), a podržan od strane Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ, predstavništvo iz Sarajeva. U stvari, to je bila edukativna posjeta akademskih partnera, među kojima je i naš Saobraćajni fakultet u Doboju, na temu mehatronike motora i vozila, vozila 21. vijeka, te tvornice za učenje.

Prilikom posjete posjećene su savremene laboratorije iz oblasti dijagnostike i ispitivanja vozila, kao što je motorna kočnica, više laboratorija koje se bave sagorijevanjem u motorima, laboratorije  za mehatroniku. U posebnoj laboratoriji prikazana su profesorska i studentska istraživanja, projekti inteligentnih autonomnih motrnih jedinica, a sve realizovano kroz diplomske radove studenata. Tu su: inteligentno transportno vozilo, inteligentna kosačica a počeli su istraživanja upravljanja dronovima.

Laboratorija „Tvornica za učenje“ je jedna od većih, a predstavlja skup najsavremenijih mašina  iz oblasti metaloprerade. Tu se se studenti educiraju, odnosno pripremaju za radna mjesta u privredi.

Laboratorija za virtuelne tehnologije se koristi za edukaciju studenata i radnika za kompjutersku prostornu vizualizaciju montaže i demontaže proizvoda, vozila, motora,  prostorni pregled projektovanih fabrika, itd.

Ovo je samo početak jedne uspješne saradnje Saobraćajnog fakulteta u Doboju sa partnerima u regionu (Fakultet strojarstva, računarstva i informatike (Sveučilište u Mostaru) i Mašinski fakultet u Zenici), u narednom periodu. Već u jesenjem semestru planirane su međusobne stručne posjete nastavnog kadra i studenata između saobraćajnog fakulteta i naših partnera.